Warning: Undefined array key "options" in /www/doc/zdravi-bystro.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Stravování dle tradiční čínské medicíny vs Paleo a Lowcarb – Zdraví je jen krok daleko

Stravování dle tradiční čínské medicíny vs Paleo a Lowcarb

.

.

Minut čtení:
7

Stravování dle tradiční čínské medicíny vs Paleo a Lowcarb


Warning: Undefined variable $content in /www/doc/zdravi-bystro.webotvurci.cz/www/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 744

Objevují se stále nové a nové výživové směry, nové potraviny a potravinářské technologie. Existují však i výživové směry a filosofie, které se snaží zachovat tradice, navrátit nás k původnímu způsobu stravování a tím podpořit naše zdraví. Stravování dle principů tradiční čínské medicíny (TCM) je zvyky a tradicemi přímo protkané. Má však něco společného s paleo, či lowcarb stravováním? Odpověď minimálně na tuto otázku vám zodpoví následující článek.

Stravování pojímané tradiční čínskou medicínou

V rámci tradiční čínské medicíny (TCM) je stravování považováno za základní předpoklad prevence nemocí a udržení zdraví. Strava je pojímána komplexně – strava nepřináší dle její filozofie pouze živiny, ale poskytuje nám také jistou energii v duchovním slova smyslu, která ovlivňuje rovnováhu Yin a Yang v těle.

Filozofie tradiční čínské medicíny nabízí holistický a individuální přístup ke stravě, který zohledňuje celkovou rovnováhu a harmonii těla každého člověka. Přizpůsobení stravování podle jejích principů tak má své zákonitosti, kterých není málo. Níže uvádíme ve zkratce některé z nich.

Stravování dle tradiční čínské medicíny vs Paleo a Lowcarb

Stravování dle TCM má mnoho pravidel [1] 

1.  Princip rovnováhy chladných a horkých potravin:

  • V TCM se potraviny klasifikují podle jejich teplotních vlastností na: chladné, studené, neutrální, teplé a horké.
  • Tato klasifikace se nevztahuje na skutečnou teplotu potraviny, ale na její energetický vliv na tělo.
  • Například zmrzlina má „chladné“ energetické vlastnosti, protože může přinášet „vlhkost“ a „chlazení“ do těla.

Ochlazující potraviny:

  • Ochlazující potraviny pomáhají ochlazovat tělo a jsou doporučeny pro osoby s horkými nerovnováhami, jako jsou zánětlivé stavy, vysoký krevní tlak nebo horečka.
  • Příklady: meloun, banán, krabí maso, mungo fazole, zelí, okurka, rajčata, jogurt.
  • Kdy konzumovat: V teplejších měsících nebo když máte pocit vnitřního horka.

Zahřívající potraviny:

  • Zahřívající potraviny pomáhají zahřát tělo a jsou doporučeny pro osoby s chladnými nerovnováhami, jako jsou špatné trávení, pocit chladu, slabost nebo bolesti v kloubech.
  • Příklady: skořice, zázvor, česnek, hřebíček, jehněčí, kuře, cibule.
  • Kdy konzumovat: V chladnějších měsících nebo když máte pocit vnitřního chladu.

2. Princip rovnováhy mezi vlhkem a suchem:

  • Kromě teplotních vlastností TCM také klasifikuje potraviny podle jejich schopností přinášet vlhkost nebo sucho do těla.
  • Potraviny, které přinášejí vlhkost, mohou být prospěšné pro lidi se suchou kůží, suchým kašlem nebo dehydratací, ale mohou způsobit problémy lidem s nadměrnou vlhkostí v těle.
  • Naopak potraviny, které odstraňují vlhkost, mohou být prospěšné pro lidi s nadýmáním, otoky nebo vysokým krevním tlakem.

3. Princip individuality:

  • V rámci TCM je důležité přizpůsobit stravu individuálním potřebám jednotlivce. To zahrnuje nejen jeho aktuální zdravotní stav, ale také jeho tělesné konstituci, životní styl a roční období, v kterém jsou dietní doporučení tvořena.
Co je to tradiční čínská medicína?
Tradiční čínská medicína je komplexní označení metod, které mají své kořeny v tisícileté čínské kultuře a historii. Patří mezi ně bylinné léčitelství, akupunktura, cvičení qigong, terapie výživou a tuina masáže.
Organismus člověka je TCM vnímán jako systém, v kterém všechny jeho součásti spolupracují, souvisí a jsou na sobě závislé. Orgány nejsou pouze funkční jednotky, ale spolupracující komplexní soustava, která má svůj přesah do vnějšího světa. Nemoc je pak TCM vnímána jako nerovnováha v těle, která může být způsobena vnějšími faktory. Dochází k ní v důsledku nerovnováhy mezi silami Yin a Yang v organismu, nebo narušením proudění energie (tzv. „chi“) skrz tělo. Léčba je zaměřena na obnovení zmíněné rovnováhy a harmonie v těle. Zaměřuje se na celého člověka, tudíž i na jeho mentální a duchovní aspekty. Nejen na jeho nemoc. 


Mléko v pojetí tradiční čínské medicíny

Informaci, kterou bychom v rámci článku neměli opomenout je zmínka o vnímání mléka a jeho konzumaci dle filosofie TCM. Západní kultura považuje mléko jako základní a cennou potravinu, která je zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku a dalších živin. Pohled TCM na mléko je však složitější. 

TCM medicína obecně doporučuje mléčné výrobky a mléko spíše omezit. Mléko považuje jako potravu pro mláďata konkrétních savců, nikoli jako potravinu určenou primárně pro obživu člověka. Dále TCM věří, že mléko má  „chladné“ vlastnosti. Tím pádem má schopnost ochlazovat tělo a může být prospěšné pro osoby s „horkými nerovnováhami“, jako jsou například zánětlivé stavy. 

Mléko může zároveň přinášet do těla „vlhkost“. Nadměrná vlhkost v těle však může mít za následek různé zdravotní problémy: nadýmání, průjmy, zahlenění a další. Zároveň má mléko výraznou jinovou povahu, takže jeho nadmíra může způsobit rozkolísání energií v těle. Obecně je TCM mléko považováno za potravinu náročnou ke trávení, zejména pro osoby, které mají podle jejího léčitelství „slabý trávicí oheň“. Mléko je doporučeno pít především tehdy, když je tělo v klidu a v kombinaci s potravinami majícími „suché a teplé vlastnosti“ [2, 3, 4].

Faktem také zůstává, že výskyt laktózové intolerance je mezi asijskou populací výrazně vyšší, než-li mezi evropskou. Až 90 % dospělých asiatů tak nemá schopnost plné mléko, či mléčné výrobky, trávit bez dalších zdravotních obtíží jako je například průjem, bolest břicha nebo nadýmání. Dá se tak předpokládat, že i z tohoto důvodu nakládá dietetika TCM s mlékem obezřetně a s rozmyslem [5].  

Ukázkový týdenní jídelníček inspirovaný TCM
Zde uvádíme týdenní jídelníček inspirovaný tradiční čínskou medicínou pro letní měsíce. V létě je důležité konzumovat potraviny s ochlazujícími vlastnostmi, aby se vyrovnala vnitřní a vnější teplota těla.
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše s melounem a mátou.
Oběd: Salát z čerstvé zeleniny s avokádem, okurkou a rajčaty. Dresink z limetky a sezamu.
Večeře: Rybí filé na páře se zázvorem a jarní cibulkou. Quinoa s brokolicí.
Úterý
Snídaně: Smoothie z banánu, kiwi a kokosového mléka.
Oběd: Tofu salát s ředkvičkami, mrkví a koriandrem. Zálivka z rýžového octa.
Večeře: Kuřecí polévka s houbami shiitake a bambusovými výhonky.
Středa
Snídaně: Rýžové placky s medem a sezamovými semínky.
Oběd: Zeleninové sushi rolky s avokádem, okurkou a červenou paprikou. Sojová omáčka s wasabi.
Večeře: Losos vařený na páře s citronovou trávou a limetkou. Hnědá rýže.
Čtvrtek
Snídaně: Jogurt s granolou, borůvkami a mátou.
Oběd: Studený nudlový salát s edamame, mrkví a ředkvičkami. Zálivka z tahini.
Večeře: Kuřecí kousky vařené s brokolicí, zázvorem a česnekem.
Pátek
Snídaně: Omeleta s houbami, špenátem a feta sýrem.
Oběd: Salát z vodního melounu s fetou, olivami a mátou.
Večeře: Tofu na grilu s česnekem a sójovou omáčkou. Květáková rýže.
Sobota
Snídaně: Palačinky z banánů s medem a ořechy.
Oběd: Zeleninová polévka s kokosovým mlékem a citronovou trávou.
Večeře: Grilovaný steak s bylinkovým máslem. Salát z čerstvé zeleniny.
Neděle
Snídaně: Müsli s mandlovým mlékem, kiwi a borůvkami.
Oběd: Studený salát z quinoy, ředkviček, okurky a avokáda.
Večeře: Krevety vařené na páře s česnekem a zázvorem. Hnědá rýže.

Porovnání stravování dle TCM s Paleo a Lowcarb

Principy stravování dle TCM, Paleo stravování a Lowcarb stravování se v mnohém liší. Níže uvádíme v bodech jejich principy a porovnání.

Porovnání diety dle TCM a paleo:

  • Filozofie: 

TCM: zaměřuje se na celkovou rovnováhu a harmonii těla a energetické vlastnosti potravin.

Paleo: zaměřuje se na konzumaci potravin, které byly pravděpodobně konzumovány našimi předky před vznikem zemědělství.

  • Příjem obilovin:

TCM: obiloviny jsou považovány za základní potraviny
(např. rýže, pohanka, quinoa).

Paleo: obiloviny jsou obvykle vyloučeny.

  • Mléčné výrobky: 

TCM: konzumace mléčných výrobků může být omezena nebo
doporučena v závislosti na individuálních potřebách.

Paleo: mléčné výrobky jsou často vyloučeny.

  • Luštěniny: 

TCM: luštěniny mohou být součástí stravy.

Paleo: luštěniny jsou obvykle vyloučeny.

Co mají Paleo a TCM stravování společného?

Paleo stravování a stravování podle tradiční čínské medicíny se může zdát na první pohled velmi odlišné. Mají však několik společných prvků:

  • Důraz na základní potraviny: Oba přístupy zdůrazňují konzumaci celých, nezpracovaných potravin a vyhýbání se zpracovaným potravinám, které mohou obsahovat aditiva, konzervanty a jiné nežádoucí složky.
  • Přirozená strava: Oba přístupy se snaží následovat stravovací vzory, které jsou považovány za „přirozené“ nebo „tradiční“. Zatímco paleo se snaží napodobit stravu našich pravěkých předků, TCM vychází z tisícileté tradice.
  • Individuální přístup: Jak paleo, tak TCM uznávají, že každý jednotlivec je jedinečný a může mít různé potřeby v závislosti na svém zdravotním stavu, životním stylu a dalších faktorech.
  • Vyloučení některých potravin: Oba přístupy doporučují vyhýbat se určitým potravinám. V paleo stravě jsou to obiloviny, luštěniny a mléčné výrobky, zatímco v TCM může být doporučeno vyhýbat se potravinám, na základě jejich energií a „teplotních“ vlastností působících tělo.
  • Důraz na trávení: Oba přístupy kladou velký důraz na zdravé trávení. V TCM je trávicí systém považován za základní kámen celkového zdraví. Je proto důležité konzumovat potraviny, které podporují správnou funkci trávicího systému. Paleo stravování také zdůrazňuje význam zdravého trávicího systému a doporučuje vyhýbat se potravinám, které mohou způsobit zažívací problémy.
  • Prevence nemocí: Oba přístupy se zaměřují na prevenci nemocí prostřednictvím stravy. Místo léčby symptomů se snaží řešit příčiny zdravotních problémů tím, že se zaměřují na to, co jíme.

Co mají společného Lowcarb a TCM stravování?

Low-carb (nízkosacharidové) stravování a stravování podle tradiční čínské medicíny  mají odlišné filozofie a principy, ale existují jejich určité společné rysy:

  • Důraz na celé potraviny: Oba přístupy zdůrazňují význam konzumace základních, nezpracovaných potravin a omezení zpracovaných potravin, které mohou obsahovat přidané cukry, konzervanty a jiné nežádoucí složky.
  • Individuální přístup: Low-carb stravování může být přizpůsobeno individuálním potřebám na základě tolerance sacharidů. TCM také přizpůsobuje stravu individuálním potřebám jednotlivce na základě jeho konstituce, aktuálního zdravotního stavu a vnějších faktorů.
  • Omezení cukru: Low-carb stravování omezuje příjem sacharidů, zejména jednoduchých cukrů, což může vést k snížení hladiny cukru v krvi. TCM také doporučuje omezení příjmu potravin, které mohou způsobit náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi, a místo toho doporučuje potraviny obsahující složitější sacharidy, jako je celozrnná (hnědá) rýže.
  • Důraz na rovnováhu: Zatímco TCM se zaměřuje na dosažení rovnováhy v těle prostřednictvím stravy v širším slova smyslu. Low-carb stravování může pomoci dosáhnout rovnováhy tím, že reguluje stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Přirozená strava: Oba přístupy se snaží napodobit „přirozenou“ stravu, ačkoli definice toho, co je přirozené, se může lišit. Low-carb stravování se často zaměřuje na potraviny, které nejsou vysoce technologicky zpracované. TCM se zaměřuje na potraviny, které jsou v souladu s přirozenými rytmy těla a okolního prostředí.
  • Omezení některých potravin: V obou stravovacích přístupech může být omezeno nebo vyloučeno několik potravin na základě jejich účinků na tělo. Například v TCM mohou být některé potraviny považovány za „chladné“nebo „příliš teplé“ pro určité jednotlivce. V rámci lowcarb stravování jsou vylučovány zejména obiloviny, luštěniny a vysoce škrobnatá zelenina.

Závěr

Všechny výše zmíněné přístupy ke stravování mají jedno společné: snaží se o to, abychom o tom, co jíme přemýšleli, jedli zdravěji a kvalitně. Všechny uvedené výživové směry mají za cíl nám zdraví upevnit, nebo i zlepšit. Principy a pravidla těchto směrů jsou však v některých bodech odlišné. Dá se říci, že každý z těchto výživových směrů může mít pro konkrétního člověka své výhody i nevýhody. V závislosti na zdravotním stavu, cílech, preferencích a životním stylu tak můžeme sami rozhodnout, zda by pro nás některý ze zmíněných proudů, nebo jejich kombinace, mohla být přínosem, či inspirací v každodenním životě. 

Význam správného stravování, jak je zdůrazněno v tomto článku, je úzce spojen s regulací stresu a hladiny kortizolu, jak je diskutováno v článku ‚Stres a kortizol: jak je mít pod kontrolou a dosáhnout tak vyváženého života‚. Různé dietní přístupy, ať už TCM, Paleo, nebo Low-carb, mohou přispět k lepší regulaci stresu a hormonální rovnováze. Důraz na celé nezpracované potraviny a individuální potřeby těla v každém z těchto přístupů podporuje nejen fyzické, ale i psychické zdraví, což je klíčové pro správnou regulaci hladin kortizolu a celkovou pohodu.

Použité zdroje

  • [1] MARKES, Marta, 2018. Table of round food containers photo – Free Food Image on Unsplash [online] [vid. 2023-08-25]. Dostupné z: https://unsplash.com/photos/lfgsLxX17QA
  • [2] TČM, 2023. Co je čínská dietetika. 1. škola tradiční čínské medicíny [online] [vid. 2023-08-25]. Dostupné z: https://www.tcm.cz/o-tcm/co-je-to-cinska-dietetika
  • [3] Anon., 2018. Pravidla v čínské medicíně. Zentrichova apatyka [online] [vid. 2023-08-25]. Dostupné z: https://www.zentrichovaapatyka.cz/rady-bylinare-karla/principy-cinske-mediciny/
  • [4] GEORGE, Sarah, 2023. Dairy, Chinese medicine and your health Acupuncture Launceston. Sarah George Acupuncture and Natural Health [online] [vid. 2023-08-25]. Dostupné z: https://sarahgeorgeacupuncture.com.au/2014/03/23/dairy-chinese-medicine-and-your-health/
  • [5] STORHAUG, Christian Løvold a kol., 2017. Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Gastroenterology & Hepatology [online]. 2(10), 738–746. ISSN 24681253. Dostupné z: doi:10.1016/S2468-1253(17)30154-1